Eiropas Komisija ir veikusi būtisku soli ceļā uz ilgtspējīgas un digitālās ekonomikas attīstību, pārdalot finansējumu Apvārsnis Eiropa programmu īstenošanai 1,4 miljardu eiro apmērā pētniecībai un inovācijām 2024. gadā. Līdz ar veiktajiem grozījumiem, 2024. gada Apvārsnis Eiropa budžets palielināsies līdz 7,3 miljardiem eiro. Plānots, ka gandrīz 650 miljonu eiro ieguldījums tiks veltīts ES misijām, kas aptver plašu jomu spektru, sākot no vides aizsardzības līdz veselības uzlabošanai un tehnoloģiju inovācijām.

Arī Latvijas zinātniekiem ir iespēja piedalīties Apvārsnis Eiropa projektu un programmu īstenošanā, saņemot nepieciešamo atbalstu Apvārsnis Eiropa Nacionālajā kontaktpunktā. Projektu pieteicējiem ir iespēja saņemt atbalstu ceļošanas izdevumu segšanai, pieredzes apmaiņas braucieniem, kā arī Apvārsnis Eiropa projektu pieteikumu priekšpārbaudei un ekspertu konsultācijām.

Līdz šim Latvijas organizācijas programmā “Apvārsnis Eiropa” piedalījušās 955 projektu pieteikumos. No tiem Eiropas Komisija finansējusi 208 projektus ar Latvijas organizāciju dalību jeb 21,78% projektu pieteikumu. Ņemot vērā ka vienā projekta pieteikumā var būt arī vairākas vienas valsts organizācijas, Latvijas dalību skaits iesniegtajos projektu pieteikumos bija 1257, bet dalību skaits finansētajos projektos – 259. Atbalstīto projektu ietvaros EK finansējums Latvijas organizācijām kopā sasniedzis 62,03 milj. eiro.

Vairāk informācijas

Dalīties